Danmarks første elektrolysemodul i storskala er leveret

PtX prototype leveret til GreenLab

Installationen af en 6 MW elektrolyse-prototype i industriparken GreenLab i Skive er netop påbegyndt. Leverancen er en del af GreenHyScale-projektet, og er et vigtigt skridt på vejen mod storskala-produktion af grøn brint globalt.

Den 31. marts 2023 vil fremover stå som en milepæl i den grønne omstilling. Her blev et 6 MW testmodul til Power-to-X-produktion leveret i industriparken GreenLab i Skive. Det 70 tons tunge elektrolysemodul er en prototype udviklet af den danske cleantech-virksomhed Green Hydrogen Systems – og er et fysisk bevis på, at banebrydende brintteknologi er kommet et skridt tættere på produktion af grøn brint i storskala.

Fra 6 til 100 MW
Prototypen er første del af en samlet Power-to-X-løsning, der på sigt vil få en kapacitet på 100 MW. Partnerne i det EU-finansierede GreenHyScale-projekt forventer, at 100 MW-anlægget vil eksemplificere, hvordan man kan lave et tilsvarende anlæg andre steder i verden, så teknologien dermed kan understøtte en grønnere, global energiproduktion.
Christopher Sorensen, CEO i GreenLab, er glad for at kunne tilføje testmodulet til GreenLabs aktiviteter i deres grønne industripark.

”Vi har arbejdet hårdt på at nå hertil sammen med vores internationale partnere. Power-to-X er både en lovende teknologi, når det gælder grøn produktion og lagring af energi – det er også en hjørnesten i fremtidens energisystem, hvor sektorkobling bliver en helt afgørende faktor. Det nye Power-to-X-anlæg bliver fuldt integreret i GreenLabs SymbiosisNet, så vi udnytter alle dele af produktionen i vores grønne industriklynge. Vores unikke infrastruktur tillader virksomheder at genanvende deres overskydende energistrømme, og overskudsvarmen fra Power-to-X-anlægget vil blive udnyttet til et nyt fjernvarmesystem til gavn for lokale aktører,” siger Christopher Sorensen, CEO i GreenLab.

Bæredygtig brintinfrastruktur
Teknologien bag det nye Power-to-X-anlæg i Skive er baseret på en prototype af X-serien fra Green Hydrogen Systems, der er en modular tryksat alkalisk elektrolyseteknologi, der kan multi-stackes. Leverancen af X-serieprototypen og testmodulet i Skive er en milepæl i GreenHyScale-projektet.


”Installationen til test og validering af vores prototype hos GreenLab i Skive er det næste skridt på vejen mod projektmodning af vores X-serie-elektrolyseenhed. Det understøtter GreenHyScale-projektet og Green Hydrogen Systems’ arbejde med at udvikle et bæredygtigt prototype-elektrolyseanlæg til markedet,” siger Sebastian Koks Andreassen, CEO i Green Hydrogen Systems.
Brint til en grønnere fremtid


GreenHyScale-projektet har modtaget 30 mio. euro i støtte fra EU’s Horizon 2020-program. Installationen af 6 MW-prototypen i Skive forventes at være klar til test i slutningen af andet kvartal i 2023.

GreenHyScale-projektet begyndte i 2021 og løber frem til 2026. Den samlede partnerkreds består af: GreenLab Skive A/S, Green Hydrogen Systems A/S, Lhyfe, Siemens Gamesa Renewable Energy, Equinor Energy AS, DTU, Imperial College London, Everfuel, Quantafuel, Euroquality og Energy Cluster Denmark.

Læs mere om projektet på www.greenhyscale.eu

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101036935

Se video om leveringen her

Mere information?
Pressehenvendelser samt generelle spørgsmål om GreenHyScale-projektet kan rettes til:

GreenLab: Linda Fejerskov, Communications Lead, GreenLab, life@greenlab.dk / +45 29811722

Green Hydrogen Systems: Jesper Buhl, Head of Public Affairs & Media Relations, jbu@greenhydrogen.dk / +45 5351 5295

Energy Cluster Denmark: Jonas Larsen, Head of Communication & Events, +45 21224304 / jnl@energycluster.dk